Kan ChatGPT voortaan jouw content schrijven?

[Innomedio] Foto's nieuwe website (dienstenpagina's) (46)

Boeiende en relevante content creëren is essentieel voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen versterken. Met de opkomst van geavanceerde taalmodellen zoals ChatGPT, vragen veel bedrijven zich af of AI-tools de rol van menselijke copywriters kunnen overnemen.

In ons blogbericht nemen we je graag mee in de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPT voor het schrijven van content.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) is een slimme chatbot die in november 2022 werd gelanceerd door OpenAI. Sindsdien is het een populaire tool geworden met miljoenen gebruikers wereldwijd. ChatGPT is getraind op enorme hoeveelheden tekst en kan daardoor tekst genereren die lijkt alsof het door mensen geschreven is. Met ChatGPT kan je teksten herschrijven, samenvattingen maken, uitleg krijgen over verschillende onderwerpen, vertalingen uitvoeren en nog veel meer.

De technologie achter ChatGPT is GPT-3.5 (de gratis versie) of GPT-4 (de premium versie). Recent werd de nieuwste versie GPT-4o geïntroduceerd. Met deze slimme spraakassistent kan je realistische, vloeiende gesprekken voeren. De tool kan zelfs beelden analyseren, emoties herkennen, reageren op tekst en video en gesprekken tussen mensen onmiddellijk vertalen.

Voordelen van ChatGPT voor contentcreatie

ChatGPT heeft absoluut een toegevoegde waarde voor het creëren van content.

  • Efficiënt & snel: ChatGPT kan in enkele seconden grote hoeveelheden tekst produceren.
  • 24/7 beschikbaar: ChatGPT kan op elk moment van de dag content creëren, wat handig is voor dringende deadlines of onverwachte contentbehoeften
  • Inspiratie: heb je inspiratie nodig voor een blog of social post? ChatGPT kan snel een lijst met ideeën genereren over een bepaald onderwerp.
  • Multifunctioneel: met ChatGPT kan je veel meer dan alleen teksten schrijven. Je kan teksten samenvatten, data analyseren, brainstormen, AI afbeeldingen genereren, videoscripts uitschrijven, teksten vertalen en zelfs code programmeren!
[Innomedio] Foto's nieuwe website (dienstenpagina's) (49)

Beperkingen van ChatGPT

ChatGPT kan veel, maar niet alles. Het maakt soms fouten en mist het inzicht die mensen wel hebben.

  • Creativiteit en originaliteit: hoewel ChatGPT indrukwekkende teksten kan generen, mist het vaak de creatieve flair en unieke invalshoeken die menselijke schrijvers kunnen bieden.
  • Contextbegrip: AI kan moeite hebben met het begrijpen van complexe contexten of subtiele nuances in taal, wat kan leiden tot inhoud die niet helemaal aansluit bij de boodschap of het publiek (alles hangt af van je prompt!)
  • Onjuiste antwoorden: ChatGPT kan soms onnauwkeurige of irrelevante informatie genereren. Menselijke redactie blijft dus nodig om kwaliteit te waarborgen!
Afbeelding1

Heeft ChatGPT een impact op SEO?

Het klinkt gemakkelijk toch? Een chatbot die al je content uit handen neemt. Toch kan het klakkeloos overnemen van teksten die door ChatGPT zijn gegenereerd, nadelige gevolgen hebben voor je SEO-prestaties.

Google hecht namelijk waarde aan teksten die door echte mensen zijn geschreven (E-E-A-T). Wanneer je ChatGPT bijvoorbeeld een blogbericht laat schrijven en dit zonder aanpassingen online zet, kan Google herkennen dat deze tekst door AI is gegenereerd. Dit kan ertoe leiden dat je door het algoritme wordt afgestraft wat je ranking negatief kan beïnvloeden.  

Daarnaast bestaat het risico op duplicate content. Omdat veel gebruikers chatGPT gebruiken om content over vergelijkbare onderwerpen te schrijven, kan er een zekere mate van overlap zijn in teksten. Dit komt vooral voor bij populaire onderwerpen.

 

Beperkte toegang tot SEO-data

Hoewel een tekst geschreven door AI er goed uit kan zien, kan het zijn dat SEO waarde ontbreekt. Dit komt voornamelijk door de beperkte toegang van ChatGPT tot actuele data en specifieke SEO-tools. AI heeft moeite om de juiste zoekwoorden te integreren die essentieel zijn voor de verbetering van je organische positie. Daarnaast mist ChatGPT de mogelijkheid om belangrijke relaties met aanliggende onderwerpen te identificeren waardoor de bredere context die vaak nodig is voor SEO-optimalisatie, niet volledig wordt benut.

ChatGPT kan dus niet zien hoeveel mensen zoeken naar bepaalde woorden of wat er precies op een website staat. Dit betekent dat het geen informatie kan geven over welke zoekwoorden populair zijn of wat je concurrenten doen met hun content. SEO-tools kunnen dat wel en helpen schrijvers om hun teksten beter af te stemmen op wat mensen op dat moment willen lezen of weten.

Best practices voor de ideale prompt

Wil je ChatGPT inzetten voor het schrijven van je content? Zorg er dan wel voor dat je deze tips in gedachten houdt om kwalitatieve resultaten te behalen. Het succes hangt namelijk sterk af van de input (prompt) die je geeft.

  • Wees specifiek: de prompt die jij invoert is allesbepalend. Wees creatief, geef content en voorbeelden mee en wees duidelijk. Omschrijf zo specifiek mogelijk wat je verwacht. Hoe beter jouw instructies, hoe beter hij je helpt.
  • Geef achtergrondinformatie: door te zeggen wat je rol is, wat je wil  bereiken en waarom je dat wilt, maak je meteen duidelijk wat je nodig hebt.
  • Begrijp je doelgroep en zoekwoorden: begin altijd met het identificeren van je doelgroep en belangrijke zoekwoorden. Op deze manier schrijf je content die niet alleen zoekmachinevriendelijk is, maar ook aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Geef ChatGPT gedetailleerde info mee over je doelgroep zodat de tekst zo relevant mogelijk wordt. Bedenk wat je doelgroep wil lezen of waar ze graag antwoord op willen en baseer je content daarop.
  • Controleer op consistentie en authenticiteit: laat ChatGPT je ondersteunen bij het behouden van je eigen stijl en tone of voice. Zo kan je bijvoorbeeld een link meesturen van een andere pagina zodat ChatGPT de nuances van je schrijfstijl begrijpt en vasthoudt.
  • Probeer en herformuleer: krijg je niet meteen het antwoord dat je zoekt? Probeer je vraag anders te stellen of vraag door op het antwoord dat je kreeg. Zo vind je vanzelf een manier die werkt en de antwoorden oplevert die je nodig hebt.
[Innomedio] Foto's nieuwe website (dienstenpagina's) (48)

Kan ChatGPT jouw content schrijven?

ChatGPT kan dus zeker een waardevolle rol spelen in het schrijven van content. Hoewel ChatGPT echter een krachtig hulpmiddel is, kan het de menselijke copywriters niet volledig vervangen. Het mist de mogelijkheid om diepgaande contextuele analyses en creatieve invalshoeken te bieden die nodig zijn voor kwalitatieve content. Bovendien is het belangrijk om AI-teksten te bewerken om ervoor te zorgen dat ze SEO-vriendelijk zijn en aansluiten bij de behoeften van je doelgroep.

Om de beste resultaten te behalen, adviseren we om ChatGPT te gebruiken als een aanvulling. Samengevat: ChatGPT kan wel degelijk jouw content schrijven, maar de beste resultaten worden bereikt door samenwerking tussen mens en machine. 

Hulp nodig bij jouw contentcreatie?

Wil jij meer tips over het gebruik van ChatGPT? Of heb je hulp nodig bij het schrijven van je content? Neem gerust contact op met onze experts. Wij helpen je graag verder!